Intermediarii de reclamă nu mai pot ascunde părţilor condiţiile contractelor, orice avantaj tarifar acordat de radiodifuzor urmând să figureze pe factura emisă beneficiarului final al serviciului de publicitate.
Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri şi reprezintă una din modificările aduse Legii Audiovizualului.
Ordonanţa de Urgenţă emisă pentru aprobarea acestor modificări precizează că acestea erau necesare, având în vedere "obiectele de combatere a corupţiei manifestate la nivelul achiziţiei de spaţiu publicitar media, precum şi necesitatea combaterii sistemelor netransparente şi anticoncurenţiale în acest domeniu, care afectează în egală măsură activitatea staţiilor TV şi dreptul publicului la informaţii corecte şi de calitate".
Textul Ordonanţei subliniază lipsa unor mecanisme eficiente de eliminare a "corupţiei şi a practicilor netransparente în acest domeniu, care s-ar perpetua şi s-ar amplifica în cazul neadoptării urgente a unor reglementări clare menite să asigure un climat concurenţial corect şi respectarea dreptului publicului român la producţii audio-video de calitate".
În aceste condiţii, modificările aduse Legii Audiovizualului presupun, printre altele, că "orice achiziţionare de spaţiu publicitar televizat nu poate fi făcută de un intermediar decât în numele şi pe seama beneficiarului final al publicităţii televizate.
Orice oferte de preţ pentru achiziţionarea publicităţii televizate vor fi în mod obligatoriu confirmate în prealabil în scris cu adiodifuzorul. În scopul obţinerii acestei confirmări, intermediarii vor prezenta radiodifuzorilor mandatele scrise acordate de beneficiarii finali ai publicităţii televizate pentru care solicită ofertele de preţ.
Obiectul achiziţionării va fi plătit direct de către beneficiarul final al publicităţii televizate radiodifuzorului, în baza facturii ce va fi emis