Preţurile alimentelor vor exploda în jurul anului 2050, ca urmare a condiţiilor meteorologice extreme, cum sunt seceta prelungită şi inundaţiile. Agricultorii din zonele sudice ale Europei vor fi nevoiţi să găsească noi soluţii pentru a putea cultiva şi în viitor soiurile consacrate, cum este măslinul. Sursa: REUTERS
Evoluţia climei îi obligă pe agricultori să facă paşi uriaşi pentru a se adapta, atât din punctul de vedere al găsirii unor soiuri care să reziste mai bine la secetă, cât şi al dezvoltării unui sistem de performant de irigaţii. România a beneficiat de un asemenea sistem, însă cea mai mare parte a fost distrusă după 1989.
Agricultorii români au avertizat în nenumărate rânduri că, în lipsa unor măsuri concrete şi a unui sprijin susţinut din partea statului, România se va confrunta cu o criză a alimentelor, pe fondul creşterii accelerate a preţurilor.
"Producţiile mai mici de acum se acoperă în parte din preţ. Cererea fiind mare, iar oferta mică, preţul devine necontrolabil", declara recent, pentru agrointel.ro, Adrian Porumboiu.
Tot mai multe guri de hrănit
Experţii ONU ne avertizează că, fără măsuri de combatere a deşertificării, secetele vor deveni ceva normal, în locul unei clime favorabile agriculturii.
"Faţă de acum 20 de ani, populaţia care trăieşte în zone cu risc climatic este mult mai numeroasă. 650 de milioane de oameni locuiesc în zone aride sau semi-aride, unde secetele, inundaţiile şi salturile preţurilor (la alimente, n.r.) vor avea cel mai mare impact. Crize ca cea din Cornul Africii ar putea deveni noua normalitate. Ne aşteptăm ca secetele să devină tot mai frecvente. Studiile sugerează că, până în 2050, circa 200 de milioane de oameni vor suferi din cauza foamei, iar numărul copiilor malnutriţi va creşte. În Africa avem deja un dezastru umanitar, care se extinde", avertizeaz