În ultimii ani universitățile din România au înregistrat o scădere a numărului de studenți. În fiecare an tot mai puțini tineri se îndreaptă spre învățământul superior. Pe timp de criză, soluția pentru universități o reprezentă stundeții din străinătate.
Față de anii 2000 – 2004, când universitățile aveau prea mulți studenți, în această perioadă lucrurile stau altfel. Rezultatele slabe ale banacaureatului i-a împierdicat pe mulți absolvenți de liceu să intre la o facultate. De asemenea, situația economică îi oprește pe mulți să meargă la universitate, pentru că nu se pot întreține. Taxele de școlarizare nu sunt nici ele de neglijat. În aceste condiții, rectorii își pun speranța în studenții străini.
„De 6-7 luni am început un proiect de internaţionalizare a învăţământului universitar românesc: trebuie să deschidem larg poarta spre studenţi străini, care doresc să vină să înveţe în România, pentru că învăţământul românesc a fost şi este încă unul de elită”, spune rectorul Universității 1 Decembrie din Alba Iulia, Daniel Breaz.
O problemă o reprezintă vizele. Studenții din alte țări reușesc cu greu să obțină documentele necesare pentru a studia în România. De asemenea, ei trebuie să își reînnoiască vizele anual, iar acest lucru se poate face doar în capitală, un inconvenient pentru tinerii care învață în alte zone ale țării.
„Am evitat să le dăm vize să vină şi să studieze aici, ori ei nu fac altceva decât să ajute la prosperitatea ţării noastre. Gândiţi-vă că un student străin care vine în România cheltuieşte cel puţin 10.000-12.000 de euro pe an, pentru că locuieşte şi trăieşte aici, plus taxele, care sunt mult mai mari faţă de cele pentru un student român, poate chiar echivalentul a şapte studenţi români, din punct de vedere financiar”, mai spune rectorul.
În România învață mii de studenți din străinătate. În Timișoara cei mai mulți ale