Dr. Calin Tataru, sef de lucrari la UMF "Carol Davila", spune ca in 20 de ani, peste 95% dintre cei cu probleme de vedere vor "scapa" de ochelari.
"Progresele sunt foarte mari, in momentul actual exista solutii pentru multe vicii de refractie care permit sa scapam de ochelari, dar adesea sunt solutii scumpe. In circa 20 de ani, cred ca intr-o proportie foarte mare, 95-98 la suta din cazuri, se va scapa de ochelari", a declarat dr. Calin Tataru, sambata in cadrul unui simpozion stiintific.
El a precizat, in context, ca Romania dispune de aparatura de ultima generatie care permite aplicarea tehnicilor moderne chirurgicale ce va duce ridicarea nivelului "oftalmologiei romanesti din punct de vedere practic la nivelul oftalmologiei mondiale".
Peste 20 de medici de medicina generala, medici oftalmologi si studenti din Buzau si din Capitala au participat, sambata, la un simpozion privind tehnicile moderne chirurgie refractiva organizat de Colegiul Medicilor Buzau, in colaborare cu doua clinici private.
In Romania, numarul cetatenilor cu probleme de vedere, mai ales tineri, este in crestere si de multe ori se asteapta mult pana la o vizita la oftalmolog.
Avand in vedere aceste probleme, acum un an patru adolescente de origine romana au fondat "Eastern Lighthouse", o asociatie non-profit din Cincinnati, statul american Ohio, cu scopul de a strange ochelari de vedere donati de catre americani pentru copiii din Romania.
Anna, Amalia, Sarah si Helen traiesc in trei colturi ale zonei metropolitane Cincinnati, insa au un lucru in comun: parintii lor sunt romani. Asociatia lor, Eastern Lighthouse, a fost creata pentru a ajuta la imbunatatirea vietilor copiilor din Romania.
"Sunt copii in Romania care nu pot vedea nici tabla din clasa, iar acest lucru ii trage inapoi. Darul unei vederi mai bune este ceva ce pot face toti astazi. Recicl