Bugetul alocat sănătăţii judeţului îi va pune la grea încercare pe furnizorii de servicii, laboratoarele având parte de mai puţini bani decât se aştepta cineva, spitalele fiind nevoite să se descurce şi ele cu ceva mai puţin decât anul trecut, creşteri intervenind doar la îngrijirile la domiciliu şi dispozitivele medicale.
Calităţile manageriale vor face diferenţa în domeniul sanitar în acest an, bugetul alocat sănătăţii judeţului, care va fi contractat cu furnizorii de servicii din 22 aprilie, fiind aproape unul de avarie. După primele calcule, în funcţie de media serviciilor finanţate anul trecut, banii ajung până cel mai târziu la nivelul lunii octombrie, pentru mai toate sectoarele, speranţa fiind, din nou, în rectificările bugetare. Dacă, în sănătate, vor mai fi pozitive.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a primit să împartă bani mult mai puţini decât au sperat şefii unităţilor. Singurele veşti bune vor fi date furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, domeniu în care finanţarea a crescut de la 90.000 lei în 2012, la 117.000 pentru acest an, şi pacienţilor care încă aşteaptă un dispozitiv medical, cu un buget cu 40% mai mare CJAS sperând să epuizeze listele de aşteptare. Pentru consultaţiile în ambulatoriu, unde, conform normelor, punctajul s-a mărit, se prevede o medie a consumului lunar de 700.000 lei, care, spune directorul pentru relaţii contractuale al CJAS, Sorina Oancea, ar trebui să ajungă, pentru că în anul precedent s-au realizat chiar economii din sumele alocate.
Sumă minimă de contractat la spitale
Ceea ce speră de ani de zile cei care fac politici şi statistici din birou va trebui pus în practică în acest an, anume reducerea internărilor în spital. Pentru spitale suma alocată este mai mică decât anul trecut (105,625 milioane lei, faţă de 118,367 milioane lei în 2012). Unităţile mici din Caracal,