Mii de persoane au demonstrat impotriva monarhiei duminica, in Spania, cerand intoarcerea la seful de stat ales democratic.
Spaniolii s-au strans la Puerta del Sol, o piata centrala a Madridului, cu ocazia a celei de-a 82-a aniversare a ultimei republici alese democratic a Spaniei, rasturnata de o revolta ce a condus la un razboi civil si apoi la dictatura militara de 36 de ani a generalului Francisco Franco, informeaza Washington Post.
Franco l-a numit pe printul Juan Carlos succesor la conducerea statului, iar la moartea dictatorului, in 1975, printul a devenit rege.
Popularitatea monarhiei a scazut in ultimele luni iar Juan Carlos, in varsta de 75 de ani, este tot mai criticat pentru ca a mers intr-o vacanta de lux in timpul declansarii crizei economice in Spania si pentru un scandal de coruptie in care apar si nume din familia regala.
"Aceasta monarhie ne-a fost impusa de dictatura, asa ca o consideram ilegala. In plus, consideram anacronic sa avem un sef de stat ne-ales; nu este democratic", a explicat profesoara Maria Ayuso.
Timp de decenii, Juan Carlos s-a bucurat de o popularitate ampla, fiind admirat pentru ca a dus Spania in democratia moderna.
Cand insa si-a rupt soldul intr-un safari, in Botswana, unde vana elefanti desi este presedinte al ramurii spaniole a organizatiei World Wildlife Fund, popularitatea sa a inceput sa scada. Regele a fost adus in Spania pentru operatie si a fost nevoit sa isi ceara scuze public.
Situatia monarhiei spaniole s-a inrautatit cand fiica regelui, printesa Cristina, a fost numita suspect principal intr-un complot de a sustrage bani publici. Ancheta se concentreaza pe sotul Cristinei, Inaki Urdangarin, si fostul sau partener de afaceri, care s-au folosit de legaturile ei regale pentru a sifona cinci milioane de euro din banii publici, utilizand