Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ că, din 2014, salariul unui medic ar putea ajunge şi la 1.000 de euro. Potrivit ministrului, proiectul de legea privind revizuirea sistemului de salarizare se află într-un stadiu avansat, în cel mai scurt timp urmând să fie lansată dezbaterea publică.
Noul proiect de lege va propune medicilor trei modalităţi de salarizare:
1. Medicul care va lucra cu normă întreagă în spitalul de stat nu va mai putea lucra şi la privat. „Dacă vrei să fii un medic respectat, atunci poţi să ai garanţia că stai în spitalul public cu normă întreagă şi munceşti alea şapte ore pe care le prevede Codul Muncii - pentru profesia de medic, pentru că uneori mai intri şi în linia de gardă, mai faci şi contravizită şi aşa mai departe - şi primeşti o leafă de 3.000 de lei. Dacă vrei să stai în spitalul de stat, poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte secţii private sau la nişte paturi private pe care le facem în spitalul public şi de acolo îţi completezi venitul. Asta te poate atrage să rămâi, într-adevăr, angajatul exclusiv al spitalului”, a explicat Nicolăescu.
2. Medicul poate alege să lucreze cu jumătate de normă la spitalul de stat. „Cealaltă jumătate de normă o va lucra unde vrea în altă parte. Suntem de acord întru totul, numai că nu îţi plimbi pacienţii de la stat la privat sau invers. Pentru asta vom face un sistem prin care vom urmări circulaţia pacienţilor, astfel încât să nu se scurgă banii publici”, a mai spus Nicolăescu.
3. Medicul va avea posibilitatea să îşi negocieze salariul cu managerii de spital. „Sunt foarte mulţi chirurgi mari, ultracunoscuţi, care vor spune: eu nu vreau să lucrez nici acolo, nici acolo. Eu vreau să fac zece operaţii la Iaşi, vreau să mai fac cinci operaţii la Târgul- Mureş şi zece operaţii la Bucureşti. Aceştia vor negocia