În ultimele zile, s-a constatat un blocaj evident în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Apa Văii Arieșului”, (AVA) care reunește 12 localități din zonă, într-un proiect demarat în 2007 și care vizează atragerea de fonduri europene pentru rezolvarea problemelor infrastructurii de apă și canal în localitățile componente.
Blocajul, pe scurt şi pe etape:
Joi, 4 aprilie 2013: Este convocată o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor. Pe ordinea de zi figura şi alegerea unei noi conduceri. În urma unor disensiuni, legate de alegerea lui Dorin Lojigan ca preşedinte al AVA, o parte a reprezentanţilor în AGA părăsesc sala. Şedinţa nu mai are cvorum şi se amână pentru ziua următoare, conform convocatorului anunţat în prealabil.
Vineri, 5 aprilie 2013: Reprezentanţii localităţii Sănduleşti şi Câmpia Turzii nu sunt lăsaţi să intre la sediul AVA, pe motiv că nu sunt reprezentanţii comunicaţi la AVA. La fel şi în cazul reprezentantului AVA decis de Consiliul Local Turda, cu două ore înaintea şedinţei. În semn de solidaritate, ceilalţi primari USL nu mai vor să intre. Şedinţa AVA are loc, nefiind obligatoriu cvorumul, şi este ales preşedinte al AVA primarul din Călăraşi, Ioan Racolţa. Întrucât nu exista cvorumul pentru deciziile privind tariful la apă, se convoacă o nouă AGA, pentru luni 8 aprilie 2013. În paralel, 7 membrii ai asociaţiei convoacă o altă AGA, la Câmpia Turzii.
Luni, 8 aprilie 2013: Practic, se ţin două AGA, în paralel. Una la Turda, la sediul AVA, convocată de preşedintele ales Ioan Racolţa şi alta la Câmpia Turzii, convocată de cei 7 membrii ai AVA. Nu se ia nici o decizie, nefiind cvorum (3/4 din membrii). În ambele situaţii, se convoacă a doua şedinţă AGA.
Marţi, 9 aprilie 2013: Adunarea generală a AVA, convocată la Câmpia Turzii, anunţă că l-a revocat pe preşedintele AVA, Ioan Racolţa, alegându-l pe vicep