Nicolae Purcărea a făcut 20 de ani de detenţie, fiind supravieţuitor al fenomenului Piteşti. După ce a trecut prin aproape toate închisorile comuniste, acum, la aproape 90 de ani, fiind întrebat ce ar face dacă ar fi pus să plece din nou la drum, - a răspuns - <<Îmi oferiţi ceva mai bun?>>.
Nicolae Purcărea este unul dintre puţinii supravieţuitori ai „reeducării” de la Piteşti, unde au fost torturaţi fizic şi psihic studenţii anticomunişti. Marele scriitor rus Alexandr Soljeniţân era de părere că experimentul din această închisoare este „cea mai cumplită barbarie a lumii contemporane”.
„File de acatist”. ,,Urla haita” - Cartea de memorii a mărturisitorului Nicolae Purcărea. Viaţa domnului Purcărea merită „file de acatist” (după cum spune Doamna Aspazia Oţel-Petrescu) în care să se reflecte smerenia, îndelunga răbdare, tăria mărturisirii, puterea rugăciunii, stăruinţa în ideal, în visul său la care nu a renunţat niciodată, căci „adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis” (Radu Gyr). A trecut prin închisorile Piteşti, Poarta Alba, Valea Neagra, Craiova, Gherla, Codlea, Culmea, Periprava, Galaţi, Jilava şi Aiud. După eliberare, nu i s-a mai permis niciodată să-şi reia cursurile întrerupte în 1950. Se va retrage în casa părintească din Şcheii Braşovului şi va pune în valoare marea sa pasiune pentru scupltură. Va deveni unul din cei mai apreciaţi şi căutaţi meşteri de artă populară, având sute de elevi care au deprins acest minunat meşteşug de la el. ,,Eu sunt nebunul care de dragul unui principiu, al unei verticalităţi, într-o cutremurătoare ispită am dat cu piciorul vieţii, am renunţat la o aşa-zisă libertate şi n-am făcut pact cu diavolul, adică n-am acceptat să devin informator.O sfântă şi conştientă nebunie, care m-a costat atâtea lanţuri şi ani grei de temniţă.Şi Dumnezeu m-a întărit, m-a ajutat, căci altfel nu mai eram Om, omul care să vă fie astăz