Realitatea Media, operatorul postului de televiziune Realitatea TV, si-a anuntat angajatii ca, de la data de 1 aprilie, vor fi anulate contractele de munca si vor fi inlocuite cu contracte de cesiune a drepturilor de autor.
Masura vine dupa ce, recent, Cozmin Gusa a confirmat disponibilizarile despre care a scris Reporter Virtual, respectiv renuntarea a circa 10% din personalul postului de stiri.
„Din nefericire, suntem obligati sa ne adaptam conditiilor existente in piata TV, in special pe nisa legata de stiri. In raport cu planul de anul trecut, au aparut doua modificari importante. Prima, binecunoscuta, legata de diminuarea artificiala a audientei Realitatea TV pe publicul activ, cel care genereaza venituri din publicitate, iar cea de-a doua este legata de concurenta neloiala pe o piata in care patronii a cel putin doua dintre televiziunile de stiri sunt cuplati la bugetele guvernamentale, fapt care ne genereaza un mare dezavantaj daca vorbim despre competitia lor cu Realitatea, care nu are acces la asa ceva (…)
Au scazut veniturile si prognoza comparativa cu patronii altor televiziuni despre care am vorbit ne obliga sa ne ajustam cheltuielile pentru a putea rezista la un nivel premium si pe termen lung”, declara Cozmin Gusa, cel care controleaza Realitatea TV, pentru Reporter Virtual, saptamana trecuta.
De la masura schimbarii contractelor de munca in contracte de drepturi de autor vor fi exceptati doar cativa angajati cu salarii de sub 2000 RON/ luna.
De ce renunta Realitatea TV la asa-zisele „carti de munca”, de fapt contracte individuale de drepturi de autor? Pentru a plati mai putin taxe statului pentru angajatii sai. Este o procedura pe care au aplicat-o majoritatea caselor de editura pentru a-si reduce costurile.
Pentru angajat, contractul de drepturi de autor reprezinta disparitia protectiei pe care i-o ofera Codul