Turcia este o "sursa de inspiratie" pentru modul in care o natiune islamica se poate dezvolta intr-un mod democratic, fiind una dintre tarile europene cu cea mai mare rata de crestere economica. Totusi, procesul de aderare la Uniunea Europeana, inceput in 2005, continua sa stagneze.
Vicepremierul tarii, Ali Babacan, sustine ca "o tara in care 99 la suta din populatie este de religie islamica poate fi si o tara care respecta valorile universale din Uniunea Europeana".
Turcia a depus aplicatia pentru a intra in Uniunea Europeana in 1987, iar, din 1996, are un acord de comert si vamal cu UE. Negocierile pentru aderare au inceput in octombrie 2005, insa progresul este lent, tari precum Germania si Franta punand la indoiala posibilitatea de adaptare a tarii la standardele europene.
Babacan insista ca Turcia, care are drept vecini tari precum Siria si Irak, respecta democratia de tip occidental.
In schimb, economia tarii este complet diferita de restul tarilor europene, intr-un mod benefic, relateaza CNN Money. In acest an, Fondul Monetar International estimeaza o crestere de 3,5% a economiei, in schimb cele mai multe dintre tarile din UE vor fi in recesiune.
Tara, cu o populatie de 74 de milioane de locuitori, atrage investitii din domenii diverse: energie, constructii, aparare.
Totusi, din aceasta cauza, multe voci sustin ca Turcia nu ar trebui sa faca parte din UE, ci sa fie un "pod" intre Vest si Est. Astfel, ar avea mai mult de castigat daca s-ar alia cu tarile din Nordul Africii si Orientul Mijlociu. Marile corporatii internationale, precum Microsoft, Coca Cola, Huawei si BP, au deja centre in tara, de unde gestioneaza operatiunile din Orientul Mijlociu si Asia centrala.
Insa oficialii tari isi doresc neaparat sa intre in UE. "Credem ca UE ar trebui sa fie o entitate globala, iar Turc