Te simţi mereu obosit şi nu te poţi concentra? Este posibil să fie un semnal de alarmă că alimentaţia ta este săracă în oligoelemente.
Vitaminele şi mineralele sunt „gardienii” stării tale de sănătate. În lipsa lor, organismul nu poate funcţiona normal. Dacă din dieta ta lipseşte un nutrient important, îl poţi administra sub formă de suplimente, însă doar la recomandarea medicului.
Fumatul „sărăceşte” corpul de vitamina C
Denumită şi acid ascorbic, vitamina C este cel mai puternic antioxidant. Acidul ascorbic ajută la reglarea nivelului glicemiei şi al colesterolului, prevenind apariţia diabetului, a aterosclerozei şi a hipertensiunii arteriale.
Principalii factori de risc care determină carenţele de vitamina C sunt fumatul, stresul şi consumul excesiv de cafea. Lipsa acestei vitamine din corp duce în timp la scăderea rezistenţei organismului la infecţii, la oboseală cronică, la sângerarea gingiilor, la osteoporoză şi la inflamarea încheieturilor. Principala sursă de vitamina C o reprezintă fructele şi legumele (citricele, kiwi, pătrunjelul şi broccoli), iar tabletele sunt indicate doar în cazurile speciale.
Stresul apare din lipsă de magneziu
Magneziul este cunoscut şi sub numele de mineral antistres şi participă la peste 300 de reacţii enzimatice. Acesta este esenţial pentru funcţionarea muşchilor şi a nervilor. În plus, împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali şi a celor biliari. Deficienţa magneziului din corp se manifestă prin tensiune arterială scăzută, hipoglicemie şi tulburări digestive. Magneziul se găseşte în smochine, migdale, nuci şi diferite seminţe.
Deficienţa de acid folic duce la depresie
Aproximativ 20% dintre adulţii care suferă de depresie au un nivel scăzut de acid folic (vitamina B9), susţin specialiştii. Acidul folic, împreună cu vitaminele B6 şi B12, sintetizează homocisteina, u