Noul Cod Silvic vine cu o serie de noutati, din care se detaseaza cea care face referire la paza padurilor private.
„Toate padurile, indiferent ca cer sau nu proprietarii, vor fi preluate in paza de padurari. Asta prevede proiectul noului Cod Silvic. Din punctul meu de vedere este principala modificare prevazuta in proiectul noului Cod Silvic, modificare care va aduce un mare beneficiu padurii, descurajand taierile ilegale”, a declarat Sorin Corduneanu, directorul Directiei Silvice Botosani.
In momentul de fata legislatia prevede asigurarea pazei doar pentru padurile ai caror proprietari solicita acest lucru. Reprezentantii Directiei Silvice Botosani dau asigurari ca, din punctul lor de vedere, nu ar fi greu de acoperit paza pentru toate suprafetele de padure private. „Avem padurari suficienti sa asigure paza. Cele mai multe taieri ilegale de lemn au avut loc in padurile retrocedate. Problema este legata de modul cum se va finanta aceasta activitate”, a mai subliniat directorul Corduneanu.
Noul Cod Silvic, aflat deocamdata in faza de proiect, isi propune sa reduca defrisarile necontrolate si furturile de material lemnos, o gestionare mai buna a micilor proprietati. Modificarile legislative pregatite vizeaza si pedepsele pentru furtul de material lemnos. „Orice furt de lemn, indiferent de cantitate, va fi considerat fapta penala. Acum se situeaza in zona contraventiei, iar pedepsele, unele foarte mari, ajung la primarii si pana la urma multi nu le mai achita”, a mai spus Sorin Corduneanu.
Noul Cod Silvic va presupune cresterea amenzilor pentru administratorii padurilor care nu respecta reglementarile legale ori amenajamentele silvice. De asemenea, padurarii ar putea ramane fara dreptul de a profesa o anumita perioada, daca din padurile pe care le au in grija vor disparea cantitati mari de lemne si nu vor putea justifica cioatele gasite de ins