Sunt gustoase, merg de minune cu o bere rece, iar atunci când te apuci să le mănânci, parcă nu te mai poţi opri. Cât de dăunătoare sunt chipsurile?
Experţii spun că cei care mănâncă în fiecare zi câte o pungă de chipsuri e ca şi cum ar bea cinci litri de ulei prăjit pe an. În plus, acestea vin la pachet cu o dependenţă de care nu se poate scăpa prea uşor, şi mai mult, favorizează dezvoltarea bolilor cardiovasculare şi creşte riscul apariţiei cancerului, potrivit antena3.ro.
Dincolo de pungile frumos colorate pe care le vedem pe rafturi, se află o adevărată industrie, care are foarte bine pusă la punct o strategie de stimulare a anumitor centri cerebrali de generează dorinţa de a mânca din ce în ce mai multe chipsuri.
La această concluzie a ajuns Michael Moss, autorul cărţii "Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hookes Us".
Sarea care se află pe cartofii tăiaţi subţire are efectul "exploziei" de gust, iar grăsimea oferă o senzaţie de gustos şi săţios. În plus, în "ajutor" vin şi strategiile de marketing, care numesc chipsurile "alimente gourmet" - tradus în mintea oamenilor, "pentru adevăraţii cunoscători".
Consumul de chipsuri stimuleaza producerea de radicali liberi care distrug celulele, deterioreaza ADN-ul si astfel se creeaza conditiile pentru aparitia bolilor, potrivit bzi.ro. Iata ce afectiuni favorizeaza consumul de chipsuri:
1. Cancer
Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a etichetat inca din 1994 acrilamida drept substanta cu potential cancerigen, bazandu-se pe o serie de studii pe animale. Mai tarziu, studiile intreprinse pe subiecti umani au scos la iveala o posibila asociere intre acrilamida si cancer uterin si ovarian.
Potrivit cercetatorilor olandezi de la Unviersitatea Maastricht acrilamida creste si riscul cancerului renal. Studiul lor s-a bazat pe observarea obiceiurilor aliment