Mineritul din România a devenit o problemã extrem de delicatã, iar Monica Iacob Ridzi atrage atentia celor din Guvern cã pot negocia termenii în care acceptã conditiile FMI. Deputata din Valea Jiului a dat ca exemplu Germania.
Într-o conferintã de presã ce a fost sustinutã la Petrosani, deputata Monica Iacob Ridzi a declarat cã Guvernul trebuie sã se implice în problema mineritului de huilã si ministii sã nu mai vorbeascã de conditii „impuse” de FMI. „Nu vreau sã mai aud minciuni de genul cã ne obligã FMI!. FMI nu obligã, ci negociazã termenii. Când negociezi, sunt solicitãri si de o parte si de alta. Dacã tu, partea românã spui cã eu asta nu cedez, se gãsesc solutii”, a declarat Monica iacob Ridzi, care a adãugat cã ideea initialã ca în România sã ia fiintã Electra si Hidroenergetica, iar ambele se puteau completa reciproc. Asta pentru cã s-ar fi combinat energia produsã pe sistem hidro, cu cea pe termo si se gãseau solutii si pentru rezervele din subsolul Vãii Jiului estimate la 100 de ani.
Deputata a mai spus cã viitoarea strategie energeticã pânã în 2020 trebuie sã tinã cont si de huila din Valea Jiului, pentru cã sistemul nuclear nu va mai fi agreat si resursele de gaz mai pot fi exploatate vreo trei decenii.
Monica Iacob Ridzi a dat ca exemplu Germania în problema mineritului. Aceasta tarã si-a trecut toate minele pe sistemul de închidere pentru a lua subventii, dar este sigurã cã nu-si va închide minele dupã 2018. Între timp, însã, minele din Germania se retehnologizeazã cu banii din subventii, iar la noi au loc accidente în subteran. „Accidentele care au loc la noi, nu mai putin de 4 în ultima lunã, au loc cã nu s-au fãcut investitii în acest sector. Nu s-a angajat personal tânãr, desi actualul Guvern a fãcut aceastã promisiune în campanie si acum e momentul sã se tinã de cuvânt. Cred cã se poate reanaliza continuarea exploatãrii de hui