Constantin Ionuț Paul a creat o pagină pe Facebook intitulată “Romanul de odinioară”. Tânărul este și administratorul paginii web a orașului Roman: http://roman-romania.ro/. Romașcanul investește în cărți poștale cu imagini inedite despre trecutul orașului.
Un tânăr din Roman a vrut să “conserve” istoria orașului creând o pagină pe Facebook intitulată “Romanul de odinioară”.
(https://www.facebook.com/pages/Roman-Neamt-Romania-Romanul-de-odinioara/169181243133310).
Deoarece numărul clădirilor din care răzbate istoria locului s-au împuținat, Constantin Ionuț Paul a vrut să refacă trecutul Romanului prin postarea de cărți poștale din colecția personală pentru ca vizitatorii să vadă și să cunoască viața și edificiile unuia dintre cele mai importante orașe din Moldova, cum era considerat odinioară.
Deși nu are mai mult de 32 de ani, iar de profesie este economist, romașcanul s-a arătat interesat de istoria orașului. Interesul vine, poate, și din faptul că soția sa este profesor de istorie la școala din comuna Români, cu un master susținut în Franța. “Studiile și locul de muncă m-au ținut, timp de zece ani, la distanță de Roman. Am decis într-o zi să mă întorc în orașul natal. Am început să redescopăr orașul și am fost deamăgit de ușurința cu care au fost lăsate să se dărâme unele clădiri vechi din Roman. Atunci m-am gândit să recuperez istoria acestui oraș”, a explicat tânărul.
Primul romașcan care a cuprins într-o lucrare imagini despre Roman a fost Silviu N. Dragomir – “Ținutul Roman, în iconografia vremii”, apărută în 2004 -, un mare colecționar al țării. Constantin Ionuț Paul este continuatorul.
Cărțile poștale cu Romanul, o mică avere
Tânărul econimist a făcut o pasiune pentru cărțile poștale cu imagini despre Romanul de altădată. Are o colecție cu 100 de ilustrate despre orașul vechi, cele mai multe uni