Ce destin poţi să ai dacă eşti şi evreu şi liliputan şi ai ghinionul de a fi contemporan cu Hirler? Familia de pitici Ovitz, originari din Maramureş au reuşit să sfideze regulile lagărului de concentrare Auschwitz şi să supravieţuiască tratamentelor îngrozitoare de acolo. Ce destin poţi să ai dacă eşti şi evreu şi liliputan şi ai ghinionul de a fi contemporan cu Hirler? Familia de pitici Ovitz, originari din Maramureş au reuşit să sfideze regulile lagărului de concentrare Auschwitz şi să supravieţuiască tratamentelor îngrozitoare de acolo.
Povestea familiei Ovitz începe în anii '30, când au devenit cunoscuţi Regelui Carol al II-lea, care i-a primit pentru un număr de circ. După ce a început cel de-al Doilea Război Mondial, viaţa piticilor Ovitz s-a schimbat radical. Într-o zi de mai, în 1944, soldaţii nazişti au venit în satul maramureşan şi i-au luat pe toţi evreii din sat cu destinaţia Auschwitz. Aici, cei şapte membri ai familiei au fost torturaţi, dar şi salvaţi de la moarte tocmai de aspectul lor ciudat. Mai târziu au povestit cunoscuţilor despre clipele de groază trăite în lagăr.
Aici, renumitul medic Joseph Mengele, cel care făcea experimente pe evreii din lagăr, i-a salvat de la gazare păstrându-i pentru altfel de cercetări. De cum i-a văzut, Mengele a început să-i interogheze, iar în timp ce ei îi răspundeau el a exclamat: "Voi avea de muncă 20 de ani de acum încolo!". Medicul a început experimentul prin a le lua sânge subiecţilor lui din Maramureş. Acest lucru s-a repetat în fiecare săptămână. Cele mai dureroase experimente erau cele prin care li se turna alternativ apă fierbinte şi apă foarte rece în ureche.
Mengele îi folosea pe cei şapte pitici pentru spectacol atunci când veneau generalii nazişti în vizită. După o coregrafie gândită de doctor, liliputanii trebuiau să defileze dezbrăcaţi şi cu mâinile sus.
Ultimul membru al familiei