Judeţul din România în care se trăieşte cel mai bine este Timişul, reiese din topul judeţelor cu cele mai bune condiţii de viaţă realizat de gândul.
Clasamentul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcţie de şapte indicatori socio-economici relevanţi, respectiv şomajul, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi în oraşe, rata criminalităţii, gospodăriile conectate la reţeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.
Deşi nu a obţinut punctajul maxim la niciunul dintre cei şapte indicatori luaţi în calcul, media generală a judeţului Timiş a fost de 37,2 puncte, din 42 posibile, reuşind astfel să devanseze judeţul Ilfov şi Municipiul Bucureşti.
Locuitorii din Timiş sunt printre cei mai productivi din ţară, contribuţia medie a unui cetăţean la economia locală fiind de peste 10.000 de euro, nivel depăşit doar de bucureşteni.
În ciuda faptului că, în teorie, un PIB mare pe cap de locuitor înseamnă un mediu de afaceri activ şi locuri de muncă bine plătite, Timişul se află pe locul şapte la nivel naţional în ceea ce priveşte salariul mediu net. Astfel, locuitorii din Timiş aveau la finele anului trecut lefuri de circa de 1.504 lei, mai mici decât cele din judeţe precum Sibiu sau Gorj, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Totodată, Timişul se află pe locul doi în ceea ce priveşte rata şomajului, de numai 2,02%, faţă de media naţională de 5,59%.
Cel mai slab indicator din judeţul Timiş a fost speranţa de viaţă, de 73,6 ani, similară celei din Harghita, judeţul cu cele mai mici salarii medii din ţară.
Mai mult pe gândul
Judeţul din România în care se trăieşte cel mai bine este Timişul, reiese din topul judeţelor cu cele mai bune condiţii de viaţă realizat de gândul.
Clasamentul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcţie de şapte i