În România sunt vreo 400 de mânăstiri și schituri, iar unele dintre ele, destinate femeilor care aleg viața monahală. Unele dintre acestea nu respectă regulile din mânăstiri și ajung uneori să fie eroinele unor întâmplări cel puţin haioase
Măicuțele franciscane au interzis elevilor să joace fotbal într-o sală de sport pe motiv de blasfemie
Septembrie 2008. O sală de sport a unei unități de învățământ din Sibiu a fost retrocedată Comunității Surorilor Franciscane. Prima decizie a acestora a fost să nu mai lase elevii să se joace, motivând că sportul practicat de copii este împotriva celor sfinte. Clădirea, o fostă capelă franciscană, a fost ridicată în 1821 şi apoi naţionalizată în 1948, când a fost transformată în sală de sport. Clădirea a fost retrocedată în 2007. "Într-o capelă şi pe nişte pereţi reabilitati să nu se mai joace cu mingea (...) fiind vorba de o veche capelă, este o blasfemie, conform cerinţelor acestora", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Un preot a fugit din ţară cu 30 de călugăriţe
Octombrie 2010. Părintele Nichita Paşcan şi 30 de măicuţe de la Mănăstirea Brâncoveni şi-au făcut bagajale, s-au urcat în autocar şi au plecat în Grecia, pentru a se alătura unei secte de ortodocşi de rit vechi.
„La miezul nopţii, noi aveam slujba, care trebuia să dureze până la trei dimineaţa, dar preotul şi maicile nu au venit. Atunci am observat că nu mai sunt la mănăstire, iar a doua zi am anunţat la Episcopie", a povestit maica stareţă Eufrosina Stanciu.
Măicuțele care au văzut în polițiștii pe "fiii lui Iuda"
Iunie 2008. Polițiștii ieșeni au reținut 17 măicuțe care făceau panaramă pe străzi în zona Catedralei Mitropolitane din capitala neoficială a Moldovei. Reprezentanții Poliţiei au precizat că grupul se manifestă "zgomotos și necivilizat", adresându-se lor cu apelative de genul "fiii lui Iuda". @N