Cu doar câteva zile înainte de organizarea funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher, care a decedat luni, la vârsta de 87 de ani, piața Trafalgar Square a fost scena unor manifestări îndreptate împotriva Doamnei de Fier.
La manifestare au participat foști mineri care au luat parte în anii ’80 la greva de un an împotriva guvernului condus atunci de Margaret Thatcher. Minerilor li s-au adăugat militanți extremiști de stânga și reprezentanți ai studenților.
Atmosfera manifestaţiei a fost cea a unui carnaval, persoane de toate vârstele dansând, cântând la tobe sau fluierând.
Confruntările cu poliţia, deși au fost puține la număr, s-au soldat cu arestarea a nouă persoane, dintre care cinci pe motiv că se aflau în stare de ebrietate şi tulburau liniştea publică.
“Trăim într-o democraţie în care oamenii au dreptul să manifesteze, să se amuze şi să facă ce vor“,
a declarat primarul Londrei, Boris Johnson.
“Ceea ce nu pot face, cred, este să folosească moartea unei persoane în vârstă pentru a lansa o revoltă, un conflict sau acest gen de lucruri. Prin urmare ne pregătim să facem faţă unei astfel de situaţii“,
a avertizat edilul londonez, insistând asupra dreptului persoanelor la libera manifestare a propriilor convingeri și fără să se lanseze în niciun fel de considerații cu privire la caracterul mișcării de stradă și de felul în care aceasta ar aduce atingere memoriei fostei Doamne de Fier.
Opiniile exprimate în stradă de către manifestanți au fost dintre cele mai vehemente la adresa fostului premier britanic, insistând pe caracterul antipopular al măsurilor luate de aceasta atunci când a condus destinele Marii Britanii și pe faptul că este nedrept să se proiecteze în afară imaginea unei țări îndoliate la pierderea unui mare lider, atâta vreme cât nu toți britanicii împărtășesc această opinie.
De altfel, piața