Zeci de vrâncence sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte zeci mor din cauza acestei boli. Din păcate, orice femeie este predispusă la această boală. Cum cancerul de col uterin debutează asimptomatic, de cele mai multe ori acesta este depistat în faze avansate, când nu mai poate fi vindecat.
Este foarte important ca femeile să cunoască procedeele prin care boala poate fi depistată în stadii precoce şi vindecabile. O modalitate de a preveni cancerul de col uterin este efectuarea periodică a testului Babeş-Papanicolau.
Acest test poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri pentru a preveni apariţia bolii. În afară de acest test, o altă metodă eficace de prevenire a cancerului de col uterin este şi vaccinarea.
Prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea sunt derulate două programe al căror principal scop este scăderea cazurilor de cancer de col uterin.
În cadrul Programului Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin au beneficiat de teste gratuite Babeş Papanicolau, până în prezent, 1.124 vrâncence, la aproximativ 10 femei fiind găsite modificări, motiv pentru care au fost îndrumate către medici ginecologi şi oncologi. Spre deosebire de alte judeţe, unde acest program stagnează din diferite motive, în Vrancea programul nu a întâmpinat pro-bleme. 87 de medici de familie pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeş Papanicolau, iar cei care recoltează probele pentru citotest sunt patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie şi de planificare familială din cadrul Spitalului Judeţean, respectiv Maria Caştu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza.
Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le vor comunica