Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuţă, ne-a explicat că locatarii, inclusiv cei care nu au repartitoare sau care sunt debranşaţi de la căldură, sunt obligaţi să suporte cheltuielile pentru încălzirea termică a spaţiilor comune.
Atunci când într-o clădire există mai multe locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, locatarii dobândesc, pe lângă dreptul de proprietate asupra acestora, şi dreptul de proprietate pe cote-părţi de construcţii şi instalaţii, dar şi asupra dotărilor care nu se pot folosi decât în comun. "Dreptul de proprietate este dobândit indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care este situată locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie. Odată cu acesta apare şi obligaţia de a contribui la cheltuielile aferente proprietăţii", a precizat Mihai Mereuţă.
Căldura, plătită proporţional cu cota-parte de proprietate
Toate cheltuielile comune de energie termică de pe casa scării, culoare, spălătorii, subsol sau holuri se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză (n.r.- cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună, egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale). Acest lucru este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Contribuie şi cei cu sisteme individuale de încălzire
Potrivit legii, şi proprietarii apartamentelor care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termică plătesc o cotă-parte din cheltuielile pentru încălzirea spaţiilor comune, proporţională cu cota indiviză. "Cheltuielile comune sunt suportate de toate apartamentele