Este parte a ofensivei de moralitate pe care a declanșat-o președintele Francois Hollande cu scopul de a recâștiga încrederea opiniei publice. Mișcarea vine în contextul scandalului care a dus la demisia ministrului pentru buget, Jerome Cahuzac. Acesta își bugetase proprii bani într-un cont secret din Elveția.
Ca urmare, popularitatea președintelui Hollande a scăzut și mai mult decât o făcuse oricum - șeful de la Elysee este președintele cu cea mai scăzută cotă de încredere din istoria Republicii Franceze. Așa că ordinul este următorul: astăzi, toți cei 37 de miniștri ai Guvernului francez trebuie să-și publice starea finanelor personale pe site-ul ministerelor pe care le conduc. Detaliile sunt aceleași pe care le cunoaștem în România din declarațiile de avere ale demnitarilor români. Având în vedere că măsura nu are tradiție în societatea franceză, ziua de azi e așteptată să aibă mare imact mediatic.
Pe lângă afacerea Cahuzac, Hollande are și alte persoane apropiate politic care sunt suspectate de fraudă fiscală. Printre aceștia se numără fostul trezorier al Partidului Socialist care are investiții personale în companii offshore din Insulele Cayman. Tot astăzi este așteptat și un proiect de lege care ar obliga parlamentarii francezi să își publice averile. Hollande vrea să își îndeplinească promisiunea de moralitate pe care a făcut-o în campania dinaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Între timp însă, problemele economice ale Franței nu-și găsesc rezolvare.
Niciun favorit la succesiunea lui Fayyad (Le Monde)
Luni de zile a durat conflictul dintre premierul palestinian, Salam Fayyad, și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Sâmbătă, primul ministru a demisionat deși se bucură de apreciere și susținere din partea SUA și a altor puteri occidentale.
O dată pentru numirea unui nou cabinet nu a fsot anunțată î