Jumătate din mieii din Gorj vor merge către export. Ciobanii preferă să-şi vândă animalele în străinătate, pentru că preţul este mai bun şi vând toţi mieii deodată, fără să mai piardă timp prin centrele de sacrificare amenajate de autorităţi înainte de Sărbătorile Pascale. Mieii din Gorj vor ajunge iniţial în centrele de colectare din Arad sau Constanţa, iar de acolo vor lua drumul Italiei, Greciei sau a ţărilor arabe.
Având experienţa anilor trecuţi, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au certitudinea că jumătate din mieii din Gorj vor merge spre export. În 2012 din cei aproximativ 37.000 de miei, 15.000 au fost sacrificaţi în gospodării şi vânduţi apoi gorjenilor, 3-4.000 de miei au fost comercializaţi prin centrele de sacrificare, iar restul au mers spre export, lucru care se va întâmpla şi anul acesta. ”Peste jumătate din miei merg la export. Străinii caută berbecuţi de peste 30 de kilograme. Mieii sunt luaţi din curtea ciobanilor şi duşi în centrele de colectare din Arad sau Constanţa, unde sunt ţinuţi aproximativ o lună, iar apoi sunt trimişi cu tir-urile în Italia şi Grecia în special, dar mai sunt exporturi şi pentru ţările arabe. De obicei femelele sunt ţinute pentru reproducerea sau pentru vânzarea pe plan local. Cei din centrele de colectare iau miei prin luna august”, a declarat Ion Iliuţă, director DSVSA.
Ciobanii preferă exportul
De exemplu, în zona Târgu Cărbuneşti sunt aproximativ 8 turme de oi, însă numai mieii dintr-o turmă vor fi sacrificaţi în centre, iar restul animalelor vor lua drumul exportului. Şi din zona Novaci, foarte mulţi ciobani dau miei pentru export. ” Noi avem vreo 200 de miei, dar nu ieşim cu ei în piaţă sau în centrele de sacrificare. De ani de zile noi vindem ce putem de acasă, iar restul îi dăm en-gross pentru export. Nu pierdem timpul prin piaţă şi ştim sigur că-i vindem şi luăm mai mulţi bani, pentru