Guvernul s-a răţoit la autorităţile locale şi le-a cerut să-şi reducă arieratele cu 85% până la sfârşitul lunii martie, căci altfel vor avea conturile blocate. Tot Guvernul s-a oferit să le furnizeze banii necesari, la dobânda de politică monetară. Oficial, măsura face parte din pachetul convenit cu FMI sub deviza „ce n-am fost în stare în ani, va fi floare la ureche în 5 luni“.
Autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în următoarele două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria va limita plăţile din contul acestora (cu excepţia plăţilor pentru achitarea salariilor, stingerea arieratelor, a cheltuielilor cu hrana din instituţiile de asistenţă socială). Decizia este motivată de Guvern prin necesitatea deblocării activităţii furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări care au de recuperat bani de la autorităţile administraţiei publice locale şi încadrarea în prevederile acordului stand-by dintre România şi FMI.
Scop nobil vs primării blocate cinci ani
Misiune imposibilă? De unde vor face rost autorităţile locale, multe înglodate în datorii, de sumele necesare - 800 milioane lei per total? Soluţia o oferă tot Guvernul - administraţia locală va avea posibilitatea să se împrumute din Trezorerie cu suma necesară achitării arieratelor, cu obligaţia de a începe rambursarea, în tranşe lunare egale, în luna imediat următoare după contractarea împrumutului. Coincidenţă, suma pusă la dispoziţia primăriilor cu datorii este egală cu valoarea arieratelor - 800 milioane lei - provine din vărsămintele din privatizare, iar creditele se acordă pe 5 ani, la dobânda de politică monetară (5,255), cu derogare de la legea finanţelor publice locale (pentru un scop nobil-respectarea angajamentelor faţă de FMI- se va putea depăşi limita legală de îndatorare). @N_