Problemele de sănătate se reglează cu tratament plus dietă. Specialistul ziarului Libertatea, lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist, îţi spune ce ar trebui să mănânci şi ce nu, în funcţie de afecţiunea pe care o ai. Problemele de sănătate se reglează cu tratament plus dietă. Specialistul ziarului Libertatea, lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist, îţi spune ce ar trebui să mănânci şi ce nu, în funcţie de afecţiunea pe care o ai.
Hipertensiune
Dacă ai hipertensiune trebuie să consumi alimente sărace în sare, zahăr şi grăsimi şi bogate în legume (ţelină, spanac, ceapă, ovăz, orez, grâu, banane, seminţe de in, peşte gras - hering, ton şi somon). Este foarte bine să mănânci zilnic câţiva căţei de usturoi cruzi şi câteva linguriţe de ardei iute (roşu, de preferinţă, dacă nu suferă de ulcer gastric). Cofeina şi tutunul ar trebui eliminate.
Constipaţie
Dieta care creşte numărul scaunelor se bazează pe fructe (banane, smochine, grepfruturi, prune), legume (morcov şi spanac, napi, varză, sfeclă) şi leguminoase (fasole boabe, mazăre, năut, linte), cereale, nuci şi seminţe. Evită făinoasele şi orezul.
Anemie
Pentru cei anemici este esenţială hrana bogată în fier, adică: ficat, legume cu frunze verzi, piersici şi alte fructe uscate, lucernă încolţită, grâu, sfeclă roşie, salată. Nu bea ceai sau cafea imediat după masă.
Arsuri la stomac
Fructele proaspete, legumele şi salata previn aceste simptome atât de neplăcute, ca şi sucurile de morcovi, de varză şi de cartofi. Evită mâncarea grea (combinaţiile de carbohidraţi cu proteine la aceeaşi masă), biscuiţii, pâinea, prăjiturile, pastele cu carne sau brânzeturi, ca şi consumul de zahăr, alcool, cafea şi ceai, fiindcă produc aciditate.