Dacă aţi rămas fără loc de muncă şi nu faceţi parte din categoria persoanelor scutite de plata contribuţiei la Sănătate, nu înstrăinaţi nici un bun personal a cărui vânzare este supusă impozitării! Veţi fi obligat să plătiţi CASS de 5,5% din suma dobândită în urma vânzării.
Legea nr. 95/2006 care reglementează sistemul sanitar din România şi pentru modificarea căreia s-a creat un adevărat tam-tam, proiectul rămânând însă în aer, are şi situaţii când loveşte în contribuabil. Sau, mai concret spus, când obligă cetăţeanul rămas fără loc de muncă şi fără indemnizaţie de şomaj la plata unei cote procentuale dintr-un bun vândut poate de nevoie pentru a-şi asigura traiul, ca şi contribuţie la Sănătate. Asta după ce ani la rând a contribuit la fondul naţional unic de asigurări sociale de Sănătate, atât el, cât şi ceilalţi membri ai familiei.
Într-o asemenea situaţie s-a trezit o familie din Craiova, care s-a văzut nevoită să plătească aproape 4.000 de lei CASS (contribuţii la asigurările sociale de sănătate), doar pentru ca soţia rămasă fără serviciu şi fără ajutorul de şomaj să poată deveni asigurată. Femeia a dorit să obţină calitatea de coasigurat, persoana asigurată fiind soţul pensionar, iar pentru acest lucru trebuia să nu realizeze venituri proprii, conform Legii sănătăţii nr. 95/2006. Rămasă cu o singură sursă de venit în 2012, pensia de 700 de lei a soţului, după ce soţia terminase şomajul (31 decembrie 2011), familia în cauză a început să o ducă din ce în ce mai greu. „Cum să te descurci cu 700 de lei pe lună, când numai întreţinerea pe timp de iarnă ajunge şi la 500 de lei pe lună? Din ce să mai trăieşti?“, s-a întrebat pe bună dreptate soţul, aflat într-o situaţie în care se regăsesc poate destule familii. Şi atunci, singura soluţie a fost vânzarea apartamentului. „Pentru că nu mai făceam faţă cu cheltuielile, am decis să vindem apartamentul din C