Intr-un nou raport, agentia de rating Fitch avertizeaza ca statele est-europene din UE, inclusiv Romania, trebuie sa continue implementarea reformelor structurale pentru a-si asigura cresterea economica in viitorul apropiat.
Agentia de rating estimeaza ca produsul intern brut al acestor tari va creste, in medie, cu 1,2% in acest an, mai mult cu 0,6% fata de 2012.
Insa exista in continuare diferente uriase intre aceste natiuni, noteaza New Europe.
Ratele recente de crestere pentru statele din regiune reflecta recesiunea generala din intreaga UE care a debutat in primul trimestru al anului 2008. Economia Ungariei s-a deteriorat cel mai mult, in ultimii cinci ani, cu 0,6%, Romania a suferit o reducere de 0,5%, fiind urmata de Bulgaria si Republica Ceha, cu -0,1%.
Cu toate acestea, Polonia iese in evidenta, inregistrand un avans ametitor al PIB-ului de 14%, in perioada mentionata.
Previziunile Fitch pentru 2013
Fitch a dezvaluit in raport ca datele pentru prima parte a acestui an sugereaza faptul ca increderea consumatorilor este redusa in intreaga zona, iar somajul va creste pana la 10%, pentru prima data dupa 2006.
Utilizarea fondurilor structurale si de coeziune ale UE ar putea propulsa cererea de crestere prin stimularea investitiilor publice, dar pana acum acest proces a fost lent.
"Unele tari ca Romania au rate de absorbtie scazute: birocratia excesiva impiedica utilizarea fondurilor structurale si de coeziune, in timp ce noile administratii introduc adesea modificari ce complica procesul in continuare. Statele trebuie sa identifice proiecte viabile ce vor utiliza eficient fondurile UE, ele trebuie de asemenea sa intreprinda imbunatatiri ale climatului de afaceri care vor stimula investitiile", a explicat Paul Rawkins, directorul Fitch pentru Europa emergenta, care a cont