Până în prezent au fost înscrişi în clasa pregătitoare 1.929 copii, dintre care 1.618 vor împlini 6 ani înainte de 1 septembrie, iar 311 după 1 septembrie. Puţini dintre copiii care au susţinut testul psihosomatic nu au reuşit să-l treacă cu bine. Pe data de 22 aprilie se va finaliza prima etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.
Copilul care la 1 septembrie va împlini vârsta de 6 ani, iar părinţii vor dori ca acesta să fie înscris în clasa pregătitoare, va trebui să răspundă la trei sferturi din întrebările puse în cadrul evaluării psihosomatice. Copiilor le vor fi testate cunoştinţele minime acumulate şi nu vor fi penalizaţi dacă nu ştiu să scrie sau să citească.
Cei care vor realiza evaluarea vor trebui să se asigure că micuţul are capacitatea de a se orienta, de a-şi însuşi corect noţiunile minime de limbă română, de a se exprima corect şi totodată dacă are abilităţile necesare de a învăţa la nivelul cerinţelor din clasa pregătitoare. „Fişa de evaluare urmăreşte abilităţile generale ale copilului, modul de a înţelege şi de a învăţa lucruri noi. Copilul trebuie să cunoască conceptul de mare, mic, să cunoască zilele săptămânii, să ştie care este mâna dreaptă, stângă, să cunoască formele, culorile. Copiii sunt evaluaţi maxim 30 de minute, părintele fiind de faţă, însă de cele mai multe ori părinţii au emoţii mai mari decât copiii”, a spus psihologul Liliana Jeni Mihai, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea.
Aceasta a adăugat că după finalizarea perioadei de evaluare psihosomatică a copiilor, adică 19 aprilie, angajaţii Centrului vor sta la dispoziţia părinţilor, pentru că fără aceste evaluări copiii nu pot fi înscrişi în învăţământul primar.
Până în prezent au fost înscrişi în clasa pregătitoare 1.929 copii, dintre care 1.618 vor împlini 6 ani înainte de 1 s