1.452 de lei a luat, în medie, de la buget fiecare român în parte anul trecut. Cel puţin aşa arată harta cheltuielilor bugetului de stat alocate fiecărui judeţ în parte în 2012, făcută pe baza cifrelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Ministerul Finanţelor. Apar foarte mari discrepanţe între judeţe în ce priveşte aceste alocări. Diferenţele de sume per capita sunt de la dublu+ la simplu.
Cetăţeanul care a beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat a fost bucureşteanul, căruia i s-au întors din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei în 2012. La polul opus s-au situat locuitorii judeţului vecin Ialomiţa, cărora li s-a alocat doar 1.104 lei de persoană.
După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor.
Cel mai bine finanţată, şi omogen, este partea de vest a ţării. Cu excepţia Maramureşului, toate judeţele din Ardeal şi Banat stau în jurul mediei naţionale, deasupra ei, în cele mai multe cazuri.
Nici Moldova nu s-a descurcat rău, cu excepţia judeţelor Neamţ (1.166lei/cap de locuitor) şi Galaţi (1.108 lei), care au „concurat" îndeaproape Ialomiţa.
În schimb judeţele din sudul României au avut parte de cea mai slabă finanţare. Dezastruoasă în unele cazuri. Afară de cele două judeţe din Moldova, aici sunt toate celelalte care au primit de la bugetul de stat sub 1.200 de lei pe cap de locuitor – Ialomiţa, Teleorman, Dolj şi Dâmboviţa. Nici celelalte n-au cunoscut o situaţie mult mai roză, obţinând venituri apropiate de 1.200 de lei pe capitaţie.
Sursa banilor
În total, în 2012, bugetul de stat a virat la autorităţile locale 33,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor. Din care 13,8 miliarde de lei - cote şi sume defalcate din