Curtea de Conturi: "Retrocedările de fond forestier au fost speculate prompt în favoarea lor de către entităţi, forme asociative şi persoane fizice care nu aveau niciun drept"
Cererile de retrocedare depăşesc cu 390.000 ha suprafaţa de pădure deţinută la nivelul anului 1948
Ponta: Samsarii nu mai au dreptul restituirii în natură
Bâlbele legislative ale autorităţilor au creat cadrul propice dezvoltării industriei retrocedărilor.
Cesionarii de drepturi litigioase s-au îmbogăţit peste noapte, cumpărând pe nimic dreptul moştenitorilor în detrimentul proprietarior reali. Aceste "întâmplări" au fost însă eliminate din noua lege a despăgubirilor foştilor proprietari deposedaţi de imobile în timpul regimului comunist, statul arogându-şi dreptul de a nu mai recunoaşte 85% din profitul obţinut de samsari.
"Nu se mai pot depune noi dosare pentru restituiri. (...) Căutăm să combatem cesionarii de drepturi litigioase. În noua formă a legii se prevede că aceştia vor primi un titlu de compensare pe diferenţa plătită foştilor proprietari, cărora le-au dat de exemplu 65.000 dolari, plus 15 la sută. Adică statul nu mai recunoaşte 85% din profitul obţinut de aceştia. Proprietarii adevăraţi şi moştenitorii acestora nu vor mai fi impozitaţi, iar valoarea compensaţiilor nu se va plafona", a declarat vineri premierul Victor Ponta.
Curtea de Conturi a României menţiona într-un raport recent pe tema fondului forestier că "legile de retrocedare elaborate în trepte, confuze şi lipsite de viziune au facilitat abuzurile, conflictele, litigiile etc. şi au prelungit nepermis de mult procesul de reconstituire a dreptului de proprietate amânându-l sine die, afectând stabilitatea sistemului forestier şi a pieţei lemnului".
"Legislaţia administrării şi controlului pădurii a fost decuplată de cea a reconstituirii drepturilor de proprietate, cu efecte cat