Uniunea Europeană a făcut un pas important spre un acord asupra combaterii coordonate a evaziunii fiscale şi spălării de bani după ce România, Polonia, Belgia şi Olanda au hotărât să se alăture unui proiect iniţiat de Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie privind schimbul informaţiilor despre conturile constituite la băncile din aceste state.
„Văd o fereastră clară de oportunitate. Având în vedere voinţa politică puternică, cred că ne vom descurca“, a declarat comisarul european pentru taxe Algirdas Semeta după reuniunea miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din UE de la Dublin.
Proiectul este inspirat după programul american de schimb de informaţii FATCA, scrie Bloomberg. Grupul de ţări nu a precizat câte şi ce detalii vor fi făcute cunoscute.
„Cu acordurile care au fost semnate de unele ţări, precum FATCA, avem noi standarde internaţionale“, a spus ministrul de finanţe al Marii Britanii George Osborne. „Vreau ca Marea Britanie să aibă un regim al taxelor foarte, foarte competitiv, dar vreau şi ca afacerile să-şi plătească taxele“, a menţionat el.
Iniţiativa de a rezolva o problemă care, potrivit estimărilor Comisiei Europene, produce ţărilor europene pierderi din venituri din taxe de 1.000 miliarde euro vine într-o perioadă în care guvernele UE fac eforturi pentru reducerea deficitelor bugetare. Iniţiativa absoarbe energie şi din lumea politică, în special de la cea din Franţa, unde popularitatea preşedintelui François Hollande a atins minime record după ce ministrul pentru buget a demisionat şi a recunoscut că are bani ascunşi în străinătate.
Unul din statele care rezistă proiectului este Austria. Secretul bancar este cimentat în constituţia acestei ţări, care are acorduri bilaterale de taxare la sursă cu economii din afara UE precum Elveţia. Despre aceste acorduri, Viena spune că sunt mai eficien