Aproximativ 150 de sindicalişti de la Federaţia Naţională Solidaritatea Metal au protestat, luni, în faţa sediului Guvernului, solicitând modificarea Legii dialogului social, în special a capitolelor care vizează reprezentativitatea, protecţia membrilor de sindicat şi negocierile colective.
Sindicaliştii care au protestat la sediul Guvernului, din Timiş, Galaţi şi Buzău, au avut bannere pe care scria "Salariaţii români = sclavii angajaţilor", "Dispariţia industriei = dispariţia PIB-ului", "Consiliul investitorilor străini = demolatorii dialogului social" şi au scandat "Hoţii!".
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a venit la protestatari pentru a le transmite că problema legislativă invocată de către sindicalişti este deja în atenţia guvernanţilor, care au început să lucreze la modificări şi că îi aşteaptă la discuţii.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, a declarat că revendicările lor vizează în principal reprezentativitatea sindicatelor, protecţia membrilor de sindicat şi negocierile colective.
Sora a mai spus că a stabilit o întâlnire cu ministrul Doina Pană în 23 aprilie, de la ora 10.00.
Liderul sindical a precizat că protestele vor continua marţi şi miercuri, chiar dacă ministrul pentru Dilog Social i-a invitat deja la discuţii.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, anunţa, la 1 februarie, că va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social, întrucât aceasta trebuie schimbată în totalitatea ei, altfel "patronatele dispar".
"Prima mea iniţiativă legislativă va veni foarte curând, deoarece Consiliul Economic şi Social (CES) este o instituţie cu trei picioare: patronate, sindicate şi societate civilă. Ea a existat prinsă în Legea 62, Legea dialogului social, dar, nefiind de dialog social, ci de dialog civic, pentru că între timp reprezentanţii