Filarmonica va avea, cel târziu din luna iunie a acestui an, propria sală de concerte, amenajată după toate standardele, însă instrumentele artiştilor sunt foarte vechi, au nevoie tot timpul de reparaţii şi chiar şi aşa creează probleme. Instrumentiştii au cea mai mare nevoie acum de un pian, însă, costul acestuia este exorbitant, 120.000 de euro. Municipalitatea nu poate susţine o asemenea investiţie, singurele fonduri alocate în acest an fiind pentru achiziţionarea de accesorii pentru instrumente.
Actualul pian de concerte al Filarmonicii este din 1980 şi a ajuns la Braşov, în 2007, ca donaţie din partea Filarmonicii de la Berlin. „Fiindcă nu avem un pian de calitate, este îngreunată munca tuturor instrumentiştilor. Avem şi foarte mulţi solişti pianişti care vin din străinătate şi care erau îngroziţi de calitatea acestui pian. Calităţile noastre pot fi dovedite doar prin instrumente de calitate”, a explicat Gina Dumitru, concert maestru la Filarmonica Braşov.
Puteţi dona 2% pentru Filarmonică
Nici celelalte instrumente nu sunt mai strălucite. „Din păcate, avem nevoie şi de alte instrumente, fiindcă reparaţiile sunt foarte scumpe şi nişte instrumente bune ne-ar scuti de aceste cheltuieli periodice, ţinând cont că unele dintre ele nici nu pot fi reparate în România. Este vorba de mulţi bani, pentru că dacă vrem să luăm oboaiele, trebuie să le luăm pe toate odată, să fie de aceeaşi firmă şi să fie sincronizate între ele”, a precizat Gina Dumitru.
Astăzi, Fundaţia Kronospan a venit în sprijinul Filarmonicii şi a lansat campania „Un oraş, o sală nouă de concerte, un pian…”, prin care braşovenii pot dona 2% din impozitul pe venit, în beneficiul Filarmonicii pentru a putea achiziţiona acest pian.
Filarmonica va avea, cel târziu din luna iunie a acestui an, propria sală de concerte, amenajată după toate standardele, însă instrumentele artiştil