Mii de cereri pentru retrocedarea terenurilor agricole si forestiere sunt in asteptare la comisiile locale de fond funciar din judetul Maramures. In plus, peste 14.000 de titluri de proprietate trebuie eliberate la nivelul judetului. Problemele au fost aduse in discutie de prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, care a solicitat astazi, 15 aprilie, secretarilor unitatilor administrativ teritoriale sa urgenteze procesul de rezolvare a solicitarilor inregistrate la Legea fondului funciar.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a declarat nemultumit de faptul ca, in prezent, exista peste 1.400 de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile la Legea fondului funciar, care n-au fost insa puse in aplicare, dar si de lentoarea cu care comisiile locale iau in atentie solicitarile taranilor.
“ Mai sunt 3.000 de cereri depuse in baza Legii 247 si nesolutionate de comisiile locale. Nu mai doresc ca aceasta problema sa o trecem in derizoriu, sa o bifam ca ne-am intrunit la prefectura si mergem acasa. Exista dreptul de a amenda primariile, cu sume de la 10.000 la 30.000 de lei, dar nu vreau sa ma folosesc de asa ceva”, a punctat prefectul Rohian.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a aratat ca multe dintre problemele ridicate nu sunt rezolvate pentru ca membrii comisiilor locale de fond funciar nu se intrunesc sau au alte interese.
Printre localitatile codase la retrocedarea terenurilor agricole si forestiere au fost nominalizate orasul Salistea de Sus, cu 548 de cereri nerezolvate, si comuna Calinesti, cu peste 800 de solicitari nesolutionate .
Chestionati de prefect, secretarii unitatilor administrativ teritoriale motiveaza ca de vina sunt, uneori, chiar angajatii ocoalelor silvice, care nu se prezinta la sedintele de fond funciar.
“Noi am facut si un memoriu din partea comisiei locale catre