Basilica Minor din Cacica intră într-un amplu program de consolidare şi renovare, sumele necesare acestor lucrări fiind alocate din Polonia. Ieri, în prezenţa autorităţilor din România şi Polonia, s-a dat practic startul lucrărilor, prilej cu care a fost celebrată o slujbă solemnă, condusă de episcopul auxiliar de Iaşi, Aurel Percă.
Ridicată în urmă cu 109 ani, Basilica Minor din Cacica este un simbol nu doar pentru comunitatea poloneză din Bucovina, ci şi pentru foarte mulţi credincioşi catolici din ţară, care vin anual aici pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni Madona Neagră, o copie a icoanei care se află la Czestochowa, în Polonia.
Urmele anilor nu au rămas neobservate, iar consolidarea şi renovarea acestui edificiu erau absolut obligatorii. Totul a fost posibil doar cu ajutor din Polonia, din partea conducerii voievodatului Podkarpacie, care a alocat 150.000 de euro pentru aceste lucrări, estimate să se finalizeze în luna noiembrie a acestui an.
Romuald Bulai, preotul paroh din Cacica, a precizat: „La construcția aceste biserici au contribuit localnicii, toate minoritățile din Bucovina de la acea vreme, de asemenea au venit foarte multe donații de la credincioșii din Polonia, dar și din partea autorităților civile ale Imperiului Austro-Ungar. Istoria se repetă şi acum, un merit deosebit pentru alocarea fondurilor necesare avându-l domnul deputat Ghervazen Longher şi reprezentanţii voievodatului Podkarpacie, care au înţeles că lucrările de la Basilica Minor din Cacica nu suferă amânare”.
La slujba de ieri a fost prezentă şi o delegaţie din Polonia, în frunte cu Anna Kowalska, vicemareşalul voievadatului Podkarpacie. Aceasta a ţinut să sublinieze legăturile de colaborare foarte bune existente între comunitatea din această zonă a României şi cea din Polonia.
„Este o colaborare foarte bună, pe care noi avem datoria s-