Chinul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roşii şi al strănuturilor repetate a reînceput. Alergiile de primăvară pot fi uşor ţinute sub control dacă adaugi câteva obiceiuri în rutina zilnică.
Majoritatea tratamentelor clasice contra alergiilor (antihistaminice, descongestionante nazale, spray-uri cu corticosteroizi) au efecte adverse şi necesită administrare pe termen lung. Desigur, sunt situaţii în care fără ele, nu poţi duce o viaţă normală. Mâncărimile de nas, de ochi, ochii înlăcrimaţi, strănuturile sau chiar tusea scad, inevitabil, şi productivitatea la serviciu, şi calitatea vieţii în general.
Dar aceste tratamente pot fi completate sau chiar înlocuite în cazul unor manifestări alergice uşoare cu câteva soluţii naturale.Ierburi şi suplimente alimentare
Nu înainte de a-ţi consulta alergologul care te tratează, poţi încerca o serie de extracte naturale sau de suplimente alimentare pentru atenuarea manifestărilor alergice.
„Persoanele cu predispoziţie alergică ar fi indicat să urmeze cure cu plante la începutul primăverii. Cele mai eficiente remedii contra alergiilor sunt urzica, mesteacănul, păpădia, brusturele şi coada-şoricelului“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Capitală. Medicul spune că ar trebui ca persoanele cu alergii de primăvară să bea zilnic două-trei căni de infuzie din fiecare dintre aceste plante pe zi, timp de două-trei săptămâni.
O altă plantă cu proprietăţi puternice antialergice este captalanul (foto). În compoziţia acestei plante se găsesc substaţe care combat inflamaţiile şi, de aceea, remediul este recomandat atât în caz de alergii, cât şi de migrene şi de ulcer, de exemplu. Se administrează sub formă de pulbere (50 de mg, de două ori pe zi) sau de macerat la rece: o lingură de plantă uscată la o cană cu apă, menţinută 6