Reţeta de mălai copt este specifică din zona Banatului şi este o mâncare de post foarte gustoasă.
Ingrediente:
- 500 de grame de mălai
- 1 litru apă (sau lapte)
- O lingură de zahăr
- Un pahar faină de grâu
- Drojdie cât o nucă
- Ulei sau unt pentru uns tava
- Sare după gust.
Mod de preparare:
Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Apa se pune la fiert. Când dă în clocot se opăreşte mălaiul, adică se pune apa fiartă peste cantitatea de mălai, se amestecă şi se lasă să se răcească. Între timp, se desface drojdia în puţină apă calduţă (sau lapte).
Când s-a răcit mălaiul se adaugă cantitatea de făină albă, zahărul, drojdia şi sarea. Se amestecă totul foarte bine până când compoziţia seamănă cu un aluat de clătite, mai gros.
Se lasă apoi, aproximativ 2 ore la dospit, după care se ia o tavă sau o formă de cozonac, se unge cu ulei şi se toarnă compoziţia în ea. Se dă la cuptor până se coace.
Mălaiul copt se serveşte la sarmale şi la diverse preparate din carne de porc, precum pomana porcului sau varză cu ciolan.
Citeşte şi Reţeta dobrogeană: Plachie ca în Delta Dunării
Secret: Pentru a nu se crăpa preparatul, acesta se unge înainte de a se da la cuptor cu un amestec de făină cu lapte (ca un aluat de clatite)
De reţinut: Mălaiul copt este preparat cu apă şi ulei în perioada postului. În celelalte perioade ale anului, apa se înlocuieşte cu lapte, iar uleiul cu unt.
Reţeta de mălai copt a fost realizată de Adrian Buzoianu, autorul cărţii “Reţetele bunicului” şi al site-ului www.chefbuzu.com, singurul site din Romania care promovează turismul culinar.
Această reţetă a fost inclusă în proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proi