Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a punctat importanta bancilor pentru economia unei natiuni. In pus, el a vorbit si despre importanta deciziilor luate de Margaret Thatcher, fostul premier britanic.
"A fost nevoie de 3 crize, pentru ca lumea sa inteleaga exact cat de importante sunt bancile pe frontul economiei si cat de important este ca ele sa fie aparate. Prima a fost criza din Japonia, din 1990, care a venit cu prima lectie: atunci cand o economie incepe sa cada, primele cad bancile. Si dupa ce se prabusesc bancile, vagoanele economiei vin in lant si cad in prapastie", a declarat Adrian Vasilescu, la TVR 1.
El a mentionat ca a doua criza majora a fost in 1997, in Asia de sud-est, cand in Thailanda au cazut 80 de banci intr-o singura noapte, iar apoi toata economia s-a prabusit.
Vasilescu a mentionat ca acest eveniment nefericit ne-a invatat cum sa aparam bancile.
"Statele au umblat in buzunarele contribuabilor, au luat bani de la buget si au intrat cu acesti bani in conducerea si dirijarea bancilor. A fost un fel de nationalizare, pentru ca statele au intrat cu gandul ferm de a se retrage cand bancile se vor redresa. Acest lucru a functionat, dar cu sacrificii foarte mari, petru ca interventia externa a determinat noi valuri ale crizei, aducand deficite si datorii mari", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
El a opinat ca situatia actuala a Ciprului, care a decis sa taxeze depozitele mai mari de 100.000 de euro, reprezinta o noua lectie care trebuie invatata.
"E vorba de un bail-in, adica interventia din interior, care va face ca bancile sa se apere singure, cu resurse din proprii", a mentionat Vasilescu.
Margaret Thatcher si contributia ei in economie
Adrian Vasilescu a comentat si efectul pe care l-a avut Margaret Th