Evoluția subscrierilor la oferta secundară a Transgaz de până acum este favorabilă încheierii cu succes a vânzării de acțiuni. Vești bune și pentru listărilea Nuclearelectrica și Romgaz
Succesul ofertei secundare a Transgaz Mediaș va fi determinant pentru viitoarele oferte publice pe care statul român s-a angajat să le facă anul acesta, mai exact Nuclearelectrica și Romgaz, ambele oferte inițiale. Eșecul vânzării pachetului deținut de stat la OMV Petrom de acum doi ani a tras înapoi planurile de listare a noi societăți de stat, iar acesta este un lucru pe care nu îl dorește nimeni în prezent, mai ales în situația în care se află Bursa de Valori București (BVB).
Perioada de subscriere pentru pachetul de 15% dintre acțiunile Transgaz se va încheia pe 16 aprilie, însă informațiile care au apărut despre nivelul subscrierilor la o săptămână de la startul ofertei sunt pozitive. Tranșa investitorilor mici, adică 7% din total este subscrisă integral, aproape la fel și cea a investitorilor mari, adică subscrieri de cel puțin 1000 de acțiuni, care reprezintă 8% din total.
Bineînțeles, cea mai importantă parte este cea a investitorilor instituționali, care au rezervate 85% dintre cele 1,76 milioane titluri scoase la vânzare.
Statul român va încasa între 68 milioane euro, oferta calculată la prețul minim, adică 171 lei pe acțiune, și 91,8 milioane euro, la prețl maxim de 230 lei. Suma totală este relativ mare pentru BVB, care are un rulaj zilnic de doar șapte milioane euro în 2013, î nsă nu înseamnă prea mult pentru fondurile de investiții, inclusiv cele mutuale autohtone, care au ajuns la active totale de aproape 10 miliarde lei.
Cerere din partea fondurilor de investiții
Cea mai importantă întrebare este dacă vor participa sau nu aceste fonduri la oferta Transgaz. După cum declară cei mai mari administratori de fonduri, achiziționarea de