Planurile pentru construirea celui mai mare telescop din lume pe vârful unui vulcan din Hawaii au fost aprobate, iar instrumentul de 30 de metri în diametru va căpăta formă în curând.
Telescopul face parte dintr-o idee şi dintr-un proiect comun al unor universităţi din Statele Unite ale Americii şi din Canada. El va costa un miliard de dolari pentru a fi construit şi va fi folosit pentru studierea unor planete care orbtiează în jurul altor stele decât Soarele. Astfel, astronomii vor putea studia planete noi şi stele care se formează.
Cercetătorii vor studia stele şi planete care se află la o distanţă de 13 miliarde de ani lumină distanţă, iar observaţia ar putea duce la aflarea unor noi lucruri despre începuturile Universului. Oglinda primară a telescopului va avea o dimensiune de 30 de metri şi va oferi o suprafaţă de nouă ori mai mare decât a telescoapelor optice din momentul de faţă, scrie livescience.com. De asemenea, imaginile vor fi de 3 ori mai clare, potrivit calculelor teoretice.
La finalul săptămânii trecute Consiliul pentru Terenuri şi Resurse Naturale din Hawaii a aprobat planul de oferire a terenului pentru Thirty Meter Telescope, la baza muntelui Mauna Kea. Deşi unele grupuri de nativi hawaieni au protestat împotriva proiectului, spunând că va afecta baza sfântă a muntelui Mauna Kea. Nativii consideră că munţii sunt spaţii sacre şi pasaje către Rai.
Cu toate că a aprobat proiectul, Consiliul Local a impus anumite condiţii, printre care şi „antrenarea” angajaţilor pentru a învăţa tradiţiile locale.
Cercetătorii au dorit să aleagă muntele Mauna Kea deoarece acesta se află deasupra norilor, iar cerul poate fi observat cu claritate timp de 300 de zile pe an.