Autostrada Transilvania a rămas fără finanţare şi riscă să devină o ruină, asistenţa stomatologică nu mai primeşte niciun leu de la stat, iar bugetul pentru cercetare a fost redus cu 40-55%.
Politicienii aflaţi la putere dau vina pe greaua moştenire şi susţin că trebuie să taie din finanţare pentru că nu sunt fonduri. În plus, afirmă că au respectat 99% din promisiunile făcute în campania electorală.
În mai puţin de un an, Guvernul USL le-a servit românilor pe tavă suprize una după alta, însă doar suprize neplăcute care vizează în principal „tăieri” de finanţare pentru sectoare importante precum infrastructură, cercetare şi sănătate.
Pentru Autostrada Transilvania (un proiect făcut „pe genunchi” în timpul Guvernului Năstase după cum a precizat recent fostul premier Emil Boc) nu s-au mai găsit bani nici de la buget nici din finanţare europeană, astfel că un proiect început în 2004 nu are sorţi de izbândă nici acum, la 9 ani de la debut. Ministrul Infrastructurii şi Marilor Proiecte, Dan Şova a explicat în urmă cu câteva săptămâni de ce nu poate să fie finanţată Autostrada Transilvania din fonduri europene: pentru că nu este cuprinsă în reţeaua europeană de autostrăzi. Este propusă astfel finanţarea privată printr-un parteneriat public-privat.
Emil Boc, premierul din timpul guvernării PDL spune că nu este nimic adevărat în afirmaţiile lui Dan Şova. „Odată cu finalizarea negocierii Bechtel am deschis încă din anul 2011 calea spre finalizarea autostrăzii Transilvania pe fonduri europene”, a precizat Boc.
Autostrada Transilvania nu este singurul proiect care a rămas fără finanţare anul acesta. Pentru anumite proiecte din cercetare, finanţarea a fost redusă drastic. Astfel, în 11 aprilie, conducerea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării a anunţat că va fi redusă cu 40-55