BEM a vândut la finele lunii martie credite neperformante de aproape jumătate de miliard de lei. Guvernatorul Băncii Naţionale sugerează că este o tranzacţie „suspectă“
La sfârşitul lunii martie, portofoliul creditelor neperformante de la Banca de Economii (BEM) s-a îmbunătăţit brusc. Astfel, dacă în decembrie instituţia deţinea un portofoliu de credite neperformante în valoare de 1,4 miliarde de lei, la finele lui martie volumul acestora a coborât la 900 de milioane de lei.
Tranzacţie inedită, dar suspectă
Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), susţine într-un interviu pentru Pro TV că „sursa“ acestei îmbunătăţiri este o tranzacţie complexă de vânzare de credite neperformante şi gaj. „E o tranzacţie inedită. Ea prezintă şi incertitudini semnificative, iar efectele finale şi ireversibile se vor face simţite abia la finele lunii iunie“, constată şeful băncii centrale.
Unul dintre efectele imediate a fost creşterea cu circa 90 de milioane de lei a capitalului normativ total (CNT), astfel încât acum Banca de Economii corespunde normelor impuse de BNM.
Dorin Drăguţanu spune însă că, deşi ca urmare a vânzării unei cote mari din creditele neperformante s-au deblocat sume importante din fondul de risc, instituţia a fost nevoită să facă provizioane pentru alte credite. „Situaţia de la BEM prezintă în continuare riscuri majore, iar administraţia instituţiei trebuie să continue eforturile de ameliorare şi să nu se relaxeze“, a recomandat guvernatorul.
Incertitudinile rămân
„În urma acestei operaţiuni, banca a scăpat de un balast, dar există unele incertitudini legate de această tranzacţie. De exemplu, cine a preluat un asemenea volum de active toxice şi în ce condiţii“, comentează Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains. Potrivit lui, banca n-a scăpat de probleme şi are în continuare nevoie de capitalizare. @N_P