Cotaţia unciei de aur a scăzut luni cu peste116 dolari (7,7%), continuând declinul puternic de la sfârşitul săptămânii trecute, cauzat de informaţiile că Cipru ar fi convenit în acordul cu zona euro să vândă aur din rezervele băncii centrale pentru a obţine fondurile necesare restructurării băncilor
Piaţa metalelor a fost afectată puternic şi de publicarea unor date sub aşteptări privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Preţul cuprului a pierdut 2%, iar cotaţia petrolului a scăzut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare în iunie au recuperat o parte din pierderi şi se tranzacţionau în scădere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, după ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Săptămâna trecută aurul a pierdut 4,7%, cu o scădere de 4,1% vineri.
Traderii şi analiştii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Încrederea a fost afectată de mai multe tăieri ale preţurilor ţintă pentru aur de către mari grupuri bancare, precum şi de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
“Orice trader care se aştepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregătite, întrucât a coborât chair şi sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri”, a scris într-o notă pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la bază în principal riscul ca băncile centrale să vândă aur pentru consolidarea situaţiei financiare a guvernelor.
“Asta se întâmplă după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru să vândă excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro în programul de sprijin financiar extern. Chair dacă Cipru nu a decis în