Posibila introducere pe piaţă a pachetelor standardizate de ţigări, măsură prevăzută în proiectul de revizuire a Directivei Europene pe tutun, a fost unul dintre subiectele abordate, ieri, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Iaşi.
Evenimentul a reunit reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi şi pe cei ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care i-au invitat pe comercianţi la o dezbatere pe tema noutăţilor legislative la nivel naţional şi european ce afectează activitatea retailerilor mici şi mijlocii din ţara noastră.
Comercianţii au subliniat faptul că, dacă Directiva în domeniu, care se află spre aprobare în Parlamentul European, va fi adoptată, standardizarea pechetelor de ţigări le va afecta activitatea.
Petru Bota, preşedintele Organizaţiei Profesionale pe Filiera Tutun, consideră că propunerile pentru revizuirea Directivei pe tutun depăşeşte limita restricţiei, "lansând prohibiţia".
Domnia sa a precizat: "Pentru noi, cultivatorii de tutun, standardizarea pachetelor de ţigarete este o grijă majoră în plus, întrucât aceasta favorizează nu numai contrabanda, dar şi contrafacerea. Acest fapt deschide posibilitatea infractorilor să inunde piaţa cu produse care utilizează tutun ieftin, de calitate îndoielnică ce nu respectă normele de calitate, sănătate şi de mediu în vigoare, în plan naţional şi european. Standardizarea pachetelor va forţa producătorii să îşi reducă costurile, pentru a putea să concureze din punctul de vedere al preţurilor cu piaţa neagră, fapt nefiresc care va conduce la o cerere tot mai scăzută pentru tutun de calitate superioară. Acest fapt va cântări greu în detrimentul furnizorilor de materie primă oneşti, care trudesc din greu un pământ nepretenţios, evitat de alte culturi. Asta, în condiţiile în care subvenţiile sunt minuscule faţă de alte state membre, iar noi ne confrunt