Scris de Adriana Barbu - Anchetă JA: singura societate care mai produce apă minerală în judeţ se luptă de ceva vreme cu insolvenţa. Visul e salvarea. Dar cum s-a ajuns la dezastru?
LIPOVA. Cine nu cunoaşte apa minerală Lipova? Cea la sticlă de un litru. O apă perfectă de băut, de calitate. Cât timp va mai ieşi pe piaţă apa minerală produsă de Lipomin şi cât timp o vom mai găsi pe la tarabele din piaţă? Greu de spus. Acum, linia de producţie apă minerală la sticlă funcţionează o zi, două pe săptămână, cu personal împrumutat de la cealaltă linie de producţie a aceleiaşi fabrici de îmbuteliat apă, cea la PET. 11 oameni mai îmbuteliază efectiv apa minerală Lipomin, căci despre această fabrică e vorba. 36 sunt de toţi în fabrică, cu tot cu şefi şi personal administrativ. Şi tot cei 36 de oameni, autorităţile din Lipova şi oamenii de rând aşteaptă o salvare. Care dacă citeşti documentele – 16 dosare la număr – care vorbesc cu toate, la Tribunalul Arad – despre procedura de insolvenţă cerută chiar de Lipomin – pare greu de crezut că mai vine. Dacă porţile fabricii se vor închide, după cei trei ani de încercări de reorganizare a societăţii, sau după o perioadă mai scurtă, de eşecuri, judeţul va rămâne fără vreun producător de apă minerală, iar bogăţia solului arădean va rămâne îngropată pe veci. Arădenii vor cumpăra altă apă, din vecini.
Salvarea, ca de fiecare dată când vine vorba de fabrici, stă într-un posibil investitor privat, care să vină cu o infuzie de capital. Dar cine să-şi asume riscul când fabrica are peste 125 de milioane de lei (!) creanţe şi zeci de creditori pe urme. Bucureştenii care se ocupă acum de salvarea companiei speră.
Speranţele mor ultimele. E şi cazul speranţelor angajaţilor de la Lipomin, dar şi a celor două mari bănci creditoare ale societăţii, a celor 47 de creditori acceptaţi deja în tabloul definitiv rectificat al creanţelor, a