Fostele sere unde se cultivau legume pentru aprozarele comuniste ale Clujului zac abandonate în cartierul Someşeni. Sunt administrate de o firmă de copiatoare iar litigiul pentru terenul de sub ele durează de aproape 10 ani.
Pe măsură ce te adânceşti în terenul de 22 de hectare unde funcţionau până în urmă cu 20 de ani serele din Someşeni peisajul e tot mai dezolant: în zecile de sere geamurile au fost sparte, structurile de rezistenţă sunt ruginite, drumurile sunt desfundate iar în răsaduri cresc bălării. Din 22 de hectare, doar 0,6 sunt acum funcţionale. Motivul - foştii proprietari, ale căror terenuri au fost luate cu japca de regimul comunist, şi le cer înapoi. Ligitiul durează de ani de zile, iar între timp, concesionarul care lucrează terenurile a pus investiţiile pe stand-by şi lucrează doar câteva sere, în aşteptarea deznodământului de la Tribunal.
Serele au fost concesionate de Roxer Grup Cluj de la Agenţia Domeniilor Statului, pentru o perioadă de 50 de ani. Inginerul Vasile Oargă e acum singurul, împreună cu doi paznici şi doi lucrători pe perioadă determinată, pe care-l mai puteţi găsi pe cele 22 de hectare de sere - împreună cu o firmă privată ce a închiriat o anexă. "Oamenii îşi cer acum pământurile înapoi", spune el. "Nu mai merită să investeşti nimic, iar să lucrezi serele rudimentar nu merită".
Vezi ce spune Vasile Oargă într-o declaraţie video
Olimpia Trif este unul dintre aceşti foşti proprietari. Nu mai puţin de 9 ani s-a judecat pentru teren şi nu ştie când va termina procesul. "Ne rugăm la Dumnezeu să se termine", spune ea. Trif cere înapoi 25 de ari de teren şi este cea care a deschis procesul în 2004 împotriva Legume - Fructe SA, cea care administra terenul până când acţiunile firmei să fie cumpărate de Roxer Grup. Ulterior în cauză s-au înscris şi alţi foşti proprietari, astfel că acum în cauză sunt reprezenta