Luni a demarat în Timiș competiția Școala Zero Waste. Mii de elevi din județ s-au înscris în concursul menit să îi învețe pe copii să colecteze selectiv deșeurile.
Peste 6.300 de elevi din Timiș intră în competiția de colectare a deșeurilor. Copiii au la dispoziție o lună și jumătate pentru a strânge cât mai multe gunoaie. Echipa cștigătoare va fi recompensată cu premii pe măsura efortului depus.
„De 3 ani organizăm Let s do it și mergem în aceleași locuri și găsim aceeași mizerie. Încercăm să ne concentrăm pe partea educațională, să tăiem răul de la rădăcină. Dacă copiii învață de mici să aibă respect față de natură, eu zic că mai avem o șansă. Vrem să facem concursul ăsta ca să-i implicăm. Prin intermediul lor vrem să ajungem cu partea de implicație la părinți. Dacă vine copilul și zice la tată nu arunca doza aia că vreau că căștig un premiu, atunci am făcut un pas. Ce urmărim? Educarea copiilor înspre a avea un mai mare respect față de mediu și a contribui prin colectarea selectivă. Vrem să facem Timișul cel mai curat județ din țară”, spune Radu Rusu, reprezentant al Ecostuff.
În Timișoara, în toate instituțiile publice, pe străzi, dar și în fața blocurilor, Retim a amplasat pubele pentru colectarea selectivă. Dar, de trei ani de când există ele, doar un sfert din deșeuri sunt valorificate.
„Se colectează, dar nu în măsura în care ne-am dori. Probabil că n-am reușit nici noi să instituim toate posibilitățile care să ne conducă spre o colectare cât mai corectă. Anul trecut am colectat selectiv 11.000 de tone de deșeuri. Din acestea am putut să valorificăm aproximativ 25%, ceea ce este foarte puțin. Încercăm să inversăm aceste procente și să valorificăm 75%. Trebuie să ne mobilizăm și să încercăm să schimbăm ceva”, a declarat purtătorul de cuvânt al Retim, Livian Hotico.
În concursul Școala Zero Waste s-au înscris 6.326 de elevi, de la