Pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migrează de la acțiuni și obligațiuni spre active fixe, iar cererea pe piața obiectelor de artă crește, arată un raport al companiei de consultanţă Deloitte, cu un birou şi la Cluj. Analiza vine în contextul în care mai mulţi artişti şcoliţi la Cluj încep să conteze pe piaţa globală a artei.
Raportul reprezintă opiniile a peste 200 de bănci private, colecționari de artă și galerii şi arată că odată cu dezvoltarea pieței globale de profil, obiectele de artă devin o categorie aparte de active. „Arta nu mai este doar o diferență competitivă în structura de investiții pe care o propun în mod tradițional administratorii de averi, ci o cerință exprimată de client", spune Adriano Picinati di Torcello, directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg. „Este o tendință pe care industria privată de administrare a averilor nu o poate ignora, în contextul în care clienții lor au active estimate la 4.000 de miliarde de dolari".
În plus, indicele de încredere Deloitte Art Tactic Art & Finance arată încredere sporită în ultimele 12 luni în rândul administratorilor de active în ceea ce privește dezvoltarea industriei de consultanță financiară în domeniul artei. Barometrul, ce evaluează atitudinea față de arta ca investiție, creditarea în scopul investițiilor în artă și mediul economic general, a urcat în acest an de la 32% la 42%. Raportul proiectează de asemenea o cerere în creștere: 60% dintre administratorii de averi implicați în studiu consideră că interesul față de activele de colecție și cu valoare emoțională va fi în creștere.
La această evoluție a contribuit foarte mult și tehnologia, subliniază raportul Deloitte. Acesta arată că în ultimii ani s-au lansat peste 300 de inițiative de promovare a artei în mediul online, acoperind segmente diverse precum baze de date, informații și moto