De-a lungul timpului, mulţi copilaşi pe care părinţii i-au scăpat din ochi şi-au găsit sfârşitul în adâncul pământului. Ca să-i scoată, salvatorii au săpat în jurul puţurilor ori au introdus în puţurile înguste alţi copii. Aşa s-a întâmplat sâmbătă, la Segarcea (Dolj), unde un puşti de 14 ani a salvat un copil de 3 ani. În tot acest timp, autorităţile au uitat de invenţia inginerului Ioan Bădărău, care poate scoate rapid copiii din astfel de spaţii. De-a lungul timpului, mulţi copilaşi pe care părinţii i-au scăpat din ochi şi-au găsit sfârşitul în adâncul pământului. Ca să-i scoată, salvatorii au săpat în jurul puţurilor ori au introdus în puţurile înguste alţi copii. Aşa s-a întâmplat sâmbătă, la Segarcea (Dolj), unde un puşti de 14 ani a salvat un copil de 3 ani. În tot acest timp, autorităţile au uitat de invenţia inginerului Ioan Bădărău, care poate scoate rapid copiii din astfel de spaţii.
O intervenţie dramatică de salvare a unui copilaş căzut în puţul din curtea părinţilor săi l-a convins, în 2009, pe inginerul Bădărău să facă schiţa unui “echipament pentru salvarea persoanelor încarcerate în spaţii înguste”.Acesta e format dintr- o parte electronică şi una mecanică ce încap în două valize.
Coboară la 100 de metri
“Vorbim de o sondă de investigare, pe care am montat un microfon, un difuzor, o cameră video şi un miniproiector, de un panou de comandă şi de un sistem de tije din aliaj de aluminiu şi argint prins în bolţuri cu autoblocare. Cu ajutorul sondei de investigare se filmează poziţia victimei, apoi aparatul coboară în puţ, prin spatele victimei, sistemul de tije. După aceea, e acţionat, printr-un cablu, un segment al tijei care va forma un L, precum un mic scăunel. Înainte de recuperarea victimei, tot prin sistemul de tije e coborât şi un inel metalic, care fixează capul copilului şi stabilizează poziţia corpului acestuia, astfel încât salv